Attila's keuken

Goulash soep

  • ( 34 Beoordelingen ) 
  •  
  • Print recept
  • Beveel recept aan
  • Facebook to share

Goulash geniet wereldfaam als dé Hongaarse specialiteit. De naam is zo bekend dat zelfs een term als ‘goulashcommunisme’ over de gehele wereld in de geschiedenisboekjes vermeld wordt. Iedereen weet vrijwel meteen dat hiermee Hongarije wordt bedoeld.

Goulash traditionele bereidingHet woord gulyás betekende oorspronkelijk alleen ‘runderherder’ en het woord gulyáshús betekende letterlijk ‘goulashvlees’, naar het gerecht dat door de herders werd bereid. Tegenwoordig zijn deze betekenissen samengesmolten en betekent gulyás zowel ‘runderherder’ als ‘goulashsoep’. De poesta was vanaf de Middeleeuwen tot ver in de 19e eeuw het domein van enorme runderkudden. Als exportartikel werden de Hongaarse runderkudden door een groot deel van Europa gedreven naar Moravië, Wenen en zelfs Neurenberg en Venetië. Deze herders hadden onderweg altijd wel een ‘ziek’ dier dat ‘noodgedwongen’ geslacht moest worden en uiteraard in de goulashketel belandde. Toen tegen het einde van de 18e eeuw ook de aristocratie zich steeds meer Hongaar begon te voelen en de goulash ook in de kookpotten van de welgestelden terecht kwam, werd langzamerhand de goulash uitgeroepen tot het nationale gerecht. Goulash was tot dan toe het voedsel voor de arme herders op de poesta geweest, maar werd nu in porseleinen borden met zilveren bestek opgediend. Via de gegoede burgerij veroverde het vleesgerecht heel Hongarije tot in de verste uithoeken van het land en verspreidde zich uiteindelijk over de gehele wereld.

Goulashsoep is op verschillende manieren te bereiden. Elke bereidingswijze heeft natuurlijk zijn eigen fervente aanhangers. Met vlees en aardappelen mag niet te zuinig worden omgesprongen. Bloem als bindmiddel is uit den boze, gebruik dan liever 1 of 2 eetlepels tomatenpuree. Kwistig gebruik van paprikapoeder zorgt ook voor de nodige binding.

Ingrediënten lijst

Ingrediënten voor portie(s)



500gramrundvlees (nek of schouder)
1grote ui
50gramvet
1tlkarwijzaad
1teentjeknoflook of knoflookcreme
1tlpaprikapoeder
1wortel
1peterseliewortel
1tomaat
-Kruiden (Gulyás Bouillonblokje, Piros Arány, Gulyás Krém, Vegeta)
2takjesbladselderij
400gramaardappelen

Bereiding

Het lekkerste is natuurlijk om de goulash in een bográc of heksenketel te maken… Belangrijkste is dat je geduld hebt bij het maken van de goulash waardoor alle smaken mooi met elkaar versmelten. Ik neem zelf altijd 2 dagen de tijd…

Snijd het vlees in blokjes, pel en snipper de ui. Verhit het vet (ik gebruik vaak ook reuzel, eventueel zonnebloemolie maar olijfolie is uit den boze!) in een grote pan (3 liter) en fruit hierin de ui. Bak karwijzaad en uitgeperste knoflook kort mee. Haal de pan van het vuur, voeg vlees, paprikapoeder en wat zout toe. Kook het geheel in een gesloten pan op laag vuur en voeg eventueel nog wat water toe. Kook het vlees halfgaar en draai dan het vuur uit. Ik laat dit nu ongeveer 1 dag rusten.
Als het vlees half gaar is voeg je de in blokjes gesneden wortel en peterseliewortel, de gevierendeelde tomaat en de selderij toe. Blus het vlees en de groenten met 1,5 liter bouillon en naar smaak de Piros Arány en Gulyás Krém. Laat het geheel afgedekt 15-20 minuten sudderen. Voeg als laatste de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen toe. Als de aardappelen gaar zijn is de soep klaar. Serveer de soep gloeiend heet. Hongaren serveren vers witbrood, gedroogde scherpe parika’s en een glas Kadarka of Egri Bikavér bij de soep.

Jó étvágyat (joo eetwaadjat)! Eet smakelijk!

Receptdetails

  •  
  • Kosten
  • Lactose vrij
    Nee
  • Vegetarian
    Nee
  • Vegan
    Nee
  • Diabetic
    Nee
  • Glutenvrij
    Nee
  • Porties
    4
  • Alternative amount
  • Bereidingstijd
    2 uur
  • Calorieën
  • Kilojoule
  • Vetgehalte
  • Brood eenheid
  • Eiwitgehalte
  • Koolhydraten
  • Moeilijkheidsgraad
    Normaal
  • Aangepast
    08 mei 2017
  • Gelezen
    6586

Opmerkingen

Om dit overheerlijke recept te kunnen bereiden hebben wij speciaal voor u het goulashsoep pakket samen gesteld. Dit pakket bevat alle benodigde kruiden. Het enige wat u zelf nog moet halen zijn de verse produkten. Om dit unieke pakket in uw keuken te krijgen hoeft u het pakket alleen maar in uw winkelwagen te stoppen en af te rekenen.

Reacties



Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reacties plaatsen. U dient in te loggen of te registreren als u wilt reageren.