Moka pot - 1 persoons

Afbeeling Moka pot - 1 persoons

Een moka pot is ’s werelds meest bekende en klassieke koffiezetapparaat. De opvallende achtkantige aluminium pot is gemakkelijk te gebruiken en maakt op authentieke wijze heerlijke koffie. De koffie met deze koffiepot gezet is een rijke, heerlijke koffie, aromatisch en vol van smaak. En dat in enkele minuten. De aluminium pot is demonteerbaar en zodoende eenvoudig te reinigen. De moka pot mag alleen gereinigd worden met lauwwarm water en eventueel een borsteltje. Géén zeep gebruiken aangezien dit de smaak negatief beïnvloed!

Het kenmerkende ontwerp van de klassieke moka pot is de 8 hoekige vormgeving van het boven- en onderreservoir van het potje. In de modernere uitvoering is de bovenkant nog steeds achthoekig maar is het onderreservoir rond. De moka pot is zeer geliefd vanwege de koffie met die pure en geconcentreerde volle smaak en vooral de eenvoudige manier van koffiezetten.

De techniek in de moka pot is zeer eenvoudig doch super doeltreffend. De lucht boven het water in het onderste reservoir gaat, door de verwarming van het potje, uitzetten en drukt bij de toenemende druk het water door de gemalen koffie in het filter boven het reservoir. Zodoende neemt het warme water de heerlijke aroma’s en smaak van de koffie over door naar boven. De vers gezette koffie stroomt door het buisje in het bovenste reservoir van de moka pot. Zodra de moka pot begint te pruttelen en sissen, is het al het water door het filter gegaan en is je koffie klaar. Nu is je keuken gevuld met de heerlijke geur van vers gezette koffie!

Voor het zetten van koffie met de moka pot heb je het volgende nodig:
• Een moka pot
• Goede koffiemolen en goede verse koffiebonen of gemalen koffie van hoge kwaliteit
• Een pannenlap of ovenhandschoen
• Vers water
• Een gasfornuis, brander of andere hittebron (inductie is geen optie!)

In 5 stappen maak je de perfecte koffie met de moka pot:
1. Vul het onderste gedeelte van het potje met koud water, net tot onder het veiligheidsventiel.
2. Doe hierna het filter terug op zijn plek. Vul dit filter met gemalen koffie. Koffie voor de moka pot is niet te fijn gemalen. De koffie smaakt beter als je de bonen iets grover maalt, meer richting filterkoffie. Zorg ervoor dat je genoeg koffie maalt voor het hele filterbakje. Uiteraard kun je ook snelfiltermaling gebruiken, maar vers gemalen koffie is het lekkerst. Vul het filterbakje tot de rand en druk de koffie niet aan, maar wrijf langs de rand overtollig koffie weg. Zorg dat het schroefdraad vrij is van koffie, om een goede afsluiting van beide delen te waarborgen.
3. Controleer het bovenste deel van de moka pot. Kijk of het filter goed op z’n plaats zit en schroef dit gedeelte vervolgens op de onderkant van het potje goed vast aan.
4. Zet de moka pot op een laag vuurtje. Als de lucht boven het water wordt verwarmd, zet het uit en drukt het verwarmde water naar boven, door het koffiefilter naar het bovenste kannetje. Deze vult zich langzaam met de heerlijke koffie. De kleur van de koffie heeft een diepbruine kleur, met een iets rode gloed – dan heb je een goede extractie. Gedurende de uitstroom van koffie hoort de straal steeds iets lichter van kleur te worden. Zodra de kleur blond als honing begint te worden kan de pot het beste van de hittebron gehaald worden. Gebruik een ovenhandschoen of pannenlap om het moka potje bij het handvat van het vuur te halen. Sluit het deksel! Zodra het pijpje binnen het bovenste deel begint te pruttelen en sissen, is het water verplaatst en is je koffie klaar. Schenk de koffie meteen in voorverwarmde kopjes of bekers, om een snelle afkoeling en dus bittere koffie te vermijden. De koffie is geconcentreerd en rijk van smaak. Laat de koffie niet lang in de pot zitten – dit is niet bevorderlijk voor de smaak. Als je de koffie iets te sterk vindt, kun je deze ook met heet water verdunnen om hem zo iets minder sterk te maken. Gebruik dan niet te heet water. Je kunt de koffie ook wat verdunnen met geklopte melk, zo maak je een soort koffie verkeerd.
5. Was de moka pot alleen de eerste keer voor gebruik in water met een zachte zeep en droog deze goed. Spoel de moka pot na het gebruik alleen om met warm water. Was de moka pot niet in de vaatwasser!

Geef beoordeling

Om een beoordeling te schrijven moet u inloggen of zich registreren
  • Bekeken: 2937
  • Model:
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • € 6,50
  • Excl. BTW: € 5,37