Badacsony

08 juli 2014
Badacsony wijnregio

Misschien wel de meest beroemde wijnstreek rond het Balatonmeer is Badacsony, waar monniken in 1375 de eerste wijnstokken plantte op de hellingen. Doordat het is gelegen aan het Balatonmeer is het klimaat er mild. Dankzij de vulkanische bergen en het mediterrane en submediterrane klimaat overheersen de witte druiven.

De wijnen die hier geproduceerd worden kenmerken zich door hun vurigheid en sterk mineraal karakter. De belangrijkste component is de Pinot Gris, de druif die Hongaren Szürkebarát noemen, wat betekent "grijze monnik". In Badacsony wordt de kwaliteit van de wijnen vergezeld door de schoonheid van het landschap.

In Badacsony worden voornamelijk witte wijnen zoals szürkebarát, olaszrizling en kéknyelű geproduceerd. Andere druivenrassen zijn rizlingszilváni, traminer, sauvignon blanc, muscat ottonel, budaï zöld en pinot noir.

Bekende wijnhuizen in deze regio zijn die van Szeremley Huba, Domaine Edegger, Villa Tolnay en Laposa. Szeremley Huba is met zijn Szürkebarát 2006, de winnaar van de titel Nederlandse Wijn van het Jaar.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren. Login of maak een account.